Nyelvtanulás otthonról

Az Inside Word nyelviskola blogja

Így tanulhatsz nyelvet videójátékokkal - Élmények és tapasztalatok

2019. május 27. 01:10 - Doz

Fáj, amikor valaki felesleges és káros szórakozásnak titulálja a videójátékok összességét. Hogy miért? Nélkülük nem jártam volna be Európát diákéveimben, nem ismerkedtem volna meg remek barátaimmal és rengeteg szakmai tapasztalat, általános ismeret nélkül kellene szembenéznem a hétköznapokkal, hiszen az angol tudásom sokkal gyengébb lenne. Ebben a cikkben összeszedem tapasztalataimat és élményeimet a videójátékokon keresztül való (angol) nyelvtanulás kapcsán.

A cikk tartalma

  • Általános tippek kezdőknek

  • A megfelelő játék kiválasztása

  • Olvasás és hallott szövegértés: kalandjátékok

  • Kommunikáció stresszhelyzetben: taktikai akciójátékok

  • Általános kommunikáció: MMORPG-k

  • Szakmai vagy üzleti nyelv: menedzserjátékok és szimulátorok

Általános tippek kezdőknek

A videojátékok rengeteg támogatást adtak az angoltudásom kapcsán, viszont a jól koordinált és beszédközpontú oktatásom nélkül nem értek volna el ilyen hatást. Érdemes több lábon állni: legyen egy konkrét terved, egy tanfolyam, képzés, nyelviskola, ami végigvezet a folyamaton, a játékokat pedig használd támogató eszközként! Rengeteg motivációs sztorit olvashatsz egyéni sikerekről, de a legtöbb ember nem tud jól tanulni teljesen autodidakta módon, ráadásul sok hiba is berögzülhet felügyelet nélkül.

Nem minden zsáner, és nem minden játék jó a tanuláshoz. A cikkben elsősorban narratíva vagy kommunikáció terén kiemelkedő darabokról találhatsz információkat. A sztoriközpontú játékoknál erőteljes motivációs tényezőt jelent, hogy tudni akarod, mi lesz a történet következő fordulata vagy végkimenetele. A Portal például alapból logikai játék, de már csak a játékost gúnyoló antagonista szövegei miatt is érdemes megtanulni angolul. De a második részében például a háttérben futó régi hangfelvételek alapján kell összeraknod, mi is történt valójában a múltban.

A nagyobb multimédia franchise-hoz tartozó játékok viszont erősebb sztori és vastagabb párbeszédek nélkül is hozzájárulhatnak a fejlődéshez. Nézd csak meg a Star Wars játékokat: a nem túl bonyolult Star Wars Starfighter kapcsán a múltkor elkezdtem olvasgatni, két óra múlva meg már a freeorin kalóz Nym háttérsztoriját olvasgattam. Minden apróság hasznos, ha nyelvtanulásról van szó, maximum egy üzleti nyelvű telefonhívásnál nehezebb lesz elsütni.

20190527005603_1.jpg

A megfelelő játék kiválasztása

  • Ha a gyerek sokat szeret játszani, akkor tiltás helyett próbáld meg társítani a dolgot a tanulmányaihoz. Fortnite? Minecraft? Apex Legends? Mindegy, biztos hogy néz róla Youtube videókat vagy Twitch streameket. Akkor már miért ne nézzen mindjárt angolul?
  • Vérmérséklet, vérmérséklet: ajánlok multiplayer játékokat, de azokkal érdemes óvatosan bánni. Nézz utána, hogy milyen az adott játék közössége, mert a falon átütött monitor nem feltétlenül dob az angoltanulás ár-érték arányán.

 

  • Millió platformon ellenőrizheted, hogy egy játék jó-e a céljaidnak. Javaslom a Youtube-os narráció nélküli gameplay videókat. Pár kép és egy leírás, vagy akár egy megszerkesztett kritikai videó még önmagában nem feltétlenül fogja visszaadni az élményt.
  • A legális digitális platformokon árult játékoknál olvashatsz értékes felhasználói véleményeket, részletesebb leírásokat is. Rengeteg akciós időszak van az ilyen oldalakon, sokat spórolhatsz velük. (Gog, Steam, Fanatical, stb.)
  • Ha kevés időd van, kincset érhet a How Long To Beat nevű honlap. Itt rákereshetsz arra, hogy átlagosan mennyi ideig tartott kipörgetni az embereknek egy-egy darabot.

steam1.jpg

Most pedig jöjjenek a konkrét műfaji ajánlások.

 

Olvasás és hallott szövegértés

Szöveges kalandjátékok

Az interaktív regényként funkcionáló szöveges kalandjátékok már több, mint negyven éve közöttünk vannak. Alapjában véve az olvasási és szövegértési képességet javítják, de az írással történő irányítás a szavak helyes írásmódjának rögzítésében is segíthet. Később már megjelent a grafika, majd a kurzorral történő irányítás is, mai leszármazottaikat pedig szintén interaktív regényként emlegetik.

A műfaj első, legendás játéka a Colossal Cave Adventure volt, amely ingyenesen játszható például a Halt and Catch Fire című filmsorozat hivatalos oldalán.

Tárgykeresős játékok

A tárgykeresős játékok nem meglepő módon a szókincset tudják javítani. Előnyük, hogy olcsók és tökéletesek az alkalmi játékosok számára.

Point and click kalandjátékok

Általános nyelvtanulásra ideálisak a sztoriban és párbeszédben gazdag point and click kalandjátékok. Ez a műfaj a nyolcvanas és kilencvenes években élte a virágkorát, de az indie irányzat robbanásszerű növekedésének köszönhetően napjainkban újra reneszánszát éli.

A szókincs és a hallott szövegértés fejlesztése terén hatalmas segítséget nyújtanak a műfaj jobb darabjai. Személy szerint az egyik kedvencem a cyberpunk témájú, humorral és komolysággal tökéletesen egyensúlyozó Beneath a Steel Sky, vagy a csodálatos hangulatú, súlyos érzelmi töltettel és mondanivalóval bíró Syberia. Egy-egy erős sztorijú darabnál felbukkan az, amit említettem, hogy a narratíva egyszerűen viszi előre a játékost.

A műfaj további előnye, hogy az ide tartozó játékok közül sok ingyenesen elérhető legális kereteken belül is, de úgy általában is csak a párezres kategóriát képviselik. Külön kategóriába sorolnám a kiadók vagy hivatalos felületek által már nem árusított és jogi limbóban rekedt ingyenesen letölthető abandonware játékokat. (Ezek például azok a játékok, amelyek  jogi dokumentumai egy nagy kiadó alagsorában porosodó dobozban vannak és soha nem kerülnek elő.)

RPG-k

Az RPG-k előnye a hatalmas világ: rengeteg feladat, háttérinformáció és párbeszéd vár bennünket. Tematikától függ, hogy mennyire hasznos szókincset szedhetünk belőlük össze, viszont a nyelvtani értelmezésen sokat tudnak dobni. Kevés tapasztalatom van a műfajban, de szerintem a Witcher 3 ajánlásával nem nyúlok mellé. (Azt nem gyerekeknek.)

Kommunikáció stresszhelyzetben: taktikai akciójátékok

Nincs is jobb, mint szimulált fegyverropogás mellett gyakorolni az angol iránymutatásokat!

A komolyabb taktikai akciójátékok egy megfelelő csapat mellett sokat segíthetnek akkor, ha nyomás alatt nem feltétlenül szeretsz megszólalni.

A szövegértésemen és a különböző akcentusok felismerésében nekem sokat segített a szivatós Insurgency, de a hardcore játékosok valószínűleg az Arma 3-mal se nyúlnak félre.

A multiplayer játékoknál azért érdemes figyelembe a tényt, hogy a kiadók általában utópisztikus elképzelésekkel indítják őket be, az emberek meg… nem annyira utópisztikus módon játszák őket. Az Insurgencyben például ritka a jó angolos játékos, de mondjuk közelkeleti vagy szláv akcentus kapcsán jó gyakorlást nyújtott a fülemnek. Sokat számít, ha fix csapattal indulsz neki a dolognak, vagy találsz egy jó, stabil közösségű szervert.

20181024172441_1.jpg

Általános kommunikáció: MMORPG-k

Az MMORPG-ket már ugyan sok zsáner váltotta a trónon a kétezres évek eleje óta, azonban köszönik szépen, ma is sokan vannak. Az RPG-k korábban említett előnyei mellett az általános kommunikációban is segíthetnek, nagyjából milliónyi szoros barátság történetét találhatod meg a neten.

Szakmai vagy üzleti nyelv: menedzserjátékok és szimulátorok

A szakmai nyelvben rengeteget tudnak segíteni a szimulátorok. És milyen szimulátorok? Gyakorlatilag mindenre létezik már ilyen jellegű játék, szóval a választék elég jó. Horgászat? Kenyér? Repülőgép? Vasút?

Azt azért fontos hozzátenni, hogy ezek közül sok a vicces, humoros megközelítést használó darab. Ha viszont valamilyen gépészeti vagy technikai irányra van szükséged, akkor már egészen olcsón bevásárolhatsz a neked szükséges programokból. Az új, vezető címek elég drágák, de a digitális platformokon sok régebbi, ám mai napig hasznos szoftvert megtalálsz.

Hasonló a helyzet az üzleti nyelvvel, amiben a különböző menedzserjátékok segíthetnek.

20190527002354_1.jpg

Kép: [link]

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvtanulas-otthonrol.blog.hu/api/trackback/id/tr114863334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása