Nyelvtanulás otthonról

Az Inside Word nyelviskola blogja

Dalok és angol nyelvtan

2019. november 14. 12:14 - Zoli530

A jó tanuló minden praktikát bevet a siker érdekében! Miért is ne történjen ez szórakozva? Hiszen így fog a legjobban beépülni az elsajátított tudás. Rengeteg gyermekkori emlékem van arról, hogy bújom a kazetták szövegkönyveit és szótárazom a számomra mindennél érdekesebb dalszövegeket. A teljes megértés ott akadozott, hogy a nyelvtani kompetenciám nem volt annyira a toppon, mint a kíváncsiságom. A szövegek csak akkor érthetőek egészen, ha hozzá a nyelvtani tudás is párosul. 

A példákon keresztül való tanulás eredményes

Nincs más dolgunk, mint megkeresni a kedvenc nótáinkat és indulhat az angol tanulás. Meglepően jó stratégia ez, mivel a dallamokkal együtt tanuljuk a mondatokat. Komplett mondatokkal való tanulás megbízható tudást eredményez. Sőt, az igeidők bevésődése is egyszerűbb, ha a példamondattal együtt raktározódik el. 

Persze nem minden dal egyformán alkalmas a nyelvtani részek elsajátításához, de minden dalból lehet tanulni. 

 

Tapasztalataim az órákon

Ebben a cikkben szeretnék megosztani néhány keményebb stílusú dalt, ami kifejezetten alkalmas az angol igeidők könnyebb elsajátításához (és a hallás utáni szövegértés javításához). Valamiért mindig úgy érzékeltem, hogy a rock dalok a legmegfelelőbbek az angoltanuláshoz. Nem csak a szókészlet miatt, hanem azért mert többségüknek esetleg még mondanivalója is van! Sokszor vittem be órára zenét jutalomból, és sok vicces szituáció is adódott belőle. Próbáltunk pop, rock, metál, rap, reggae és indie előadókat is. 

A fiatalok meglepően nyitottak mindenféle stílusra. Sokszor az aktuális sláger választása a megfelelő, mivel ha már eleve unásig hallgatja, akkor legalább értse a szövegét. Szerintem az egyik legjobb angol nyelvtant erősítő zenéi a System of a Down kaliforniai együttesnek vannak. A dalaik szisztematikusan vannak felépítve, csak a rájuk jellemző stílust követve. Az énekhang tiszta és néhány lyrics video megnézése után is érthetőek a mondatok. A szövegek nem hosszúak és sűrűn ismétlődnek. Dalaik csupán 3-4 percesek.

 

Néhány példa

Vegyük például a Hollywood című dalukat.

 

Tökéletes választás a should have never + V3 “nem kellett” volna nyelvtani forma bevésődéséhez.

 

“You should have never gone to Hollywood”

You should have never gone to Hollywood” ezer plusz egyszer ismételve.

 

Az A.T.W.A daluk a present perfect I have +  V3 szerkezetre jó példa: 

“All the world I've seen before me passing by”

 

Szerintem nincs ember a világon, aki 2-3 hallgatás után ne jegyezze meg ezt a példamondatot, annyiszor tér vissza. További extrái a dalnak:

A don’t …. any…. (tagadás és kérdés után any szót használunk a valamennyi helyére) szerkezetet fogja beégetni. 

 

I don't feel it anymore.” mondat végtelen szorozva végtelen alkalommal hangzik el!

 

A Nirvana Seattle-i kult rock együttes You know you’re right című dalát az énekes Kurt Cobain halála után sok évvel adták ki. Ebben a rocktörténeti alkotásban az egyszerű jövő idő “I will + V1, I will never +V1”, “I won’t + V1” alak hangzik el rengetegszer.

 

“I will never bother you

I will never promise to

I will never follow you

I will never bother you

I will crawl away for good

I will move away from here

You won't be afraid of fear”

Extraként a “You know you’re right” mondat automatikus használatát tanuljuk meg, ami valljuk be, sok párbeszédben hasznos lesz! Valamint, ha nem volt a szótárunkban a “pain” szó, akkor ezután biztosan benne lesz.

A dalok refrénjének és egy-egy kulcs mondatának megtanulása magabiztosságot kölcsönöz. Tehát nincs más hátra: énekeljünk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvtanulas-otthonrol.blog.hu/api/trackback/id/tr7815305850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása