Nyelvtanulás otthonról

Az Inside Word nyelviskola blogja

Angol nyelvtanulás a kezdetektől

2019. április 04. 17:00 - Zoli530

Manapság egyre gyakoribb, hogy a kisgyermekeket már egészen apró koruktól kezdve különböző képzésekre iratják be, például sportra, kézműves tevékenységekre, vagy nyelvtanfolyamra. Következő cikkünkben az angol nyelvtanulás korai kezdésével kapcsolatban írunk.

 

Az angol nyelvtanulás mikor kezdhető?

Ami az angol nyelvtanulás kezdését illeti, a nézőpontok eltérőek lehetnek. Sokan azt mondják, hogy 2 éves kortól már lehet járni baby angolra, valaki viszont azzal érvel, hogy a gyerek először tanulja meg az anyanyelvét rendesen és majd utána ráér idegen nyelv tanulással foglalkozni. Nekem az a nézőpontom, hogy egy kisgyermek nem fog belekavarodni, ha többféle nyelvet hall maga körül.

Gyakran azok érvelnek így, akik maguk hajlamosak belezavarodni a különböző nyelvek használatába. Azt viszont fontos szem előtt tartani, hogy felnőtt fejjel azért máshogy gondolkodik az ember.

 

Néhány személyes élmény

Rengeteg olyan ismerősöm, barátom van ahol "bilingual", azaz két nyelvet használó gyermek nő fel. Nem meglepő az sem manapság, amikor a különböző anyanyelvet beszélő szülők egy harmadik nyelvterületű országban élnek, és a gyermeknek az óvodában még egy nyelven érvényesülnie kell.

Hogy egy pozitív személyes példát is mondjak, egy barátnőm lánya angol-német-holland környezetben nőtt fel, és csak profitálni tudott belőle. Semmi baja nem lett. Az anyanyelve mégis a német lett (édesanyja miatt), ezen a nyelven gondolkozik a legtöbbször!

Egy nagyon fura példát sosem felejtek. Egy izraeli és egy angol házasság 3 gyermekére vigyáztam majd egy évig, és az anya nem beszélt a gyerekekhez héberül. Kérdeztem: Miért? A válasz az volt, hogy az apjuk nem szeretné, hogy olyan nyelven beszéljenek majd, amit ő nem ért. Mivel kérdezgettek a gyerekek, kíváncsiak voltak, ezért tanítgattam őket magyar szavakra. A felnőtt és a gyermek gondolkodásmód tényleg komolyan eltér. Végülis nem nyúltam mellé, mert az egyik dédszülő magyar volt!

Egyik gyermekkori barátom 4 gyermeket nevel Angliában feleségével. Annyit mondanak, hogy az első gyermeknél kicsit lassabban ment az angol használata az iskolában, de azután gyorsan felzárkózott. Ők csak magyarul beszéltek otthon, tudván, hogy mindenhol máshol az angolt hallja, a munkahelyen ők is egész nap angolul beszélnek.

 

Hogyan kezdjük tanulni az angol nyelvet?

Ha Magyarországon szeretnénk a gyermekünket mihamarabb angol nyelvtanulásra bírni, akkor tegyük azt természetessé. Ez azt jelenti, hogy a tudatos szülő a gyermek csecsemő korától kezdve hallgattathat vele angol vagy más nyelvű gyermekdalokat (lullaby, nursery rhymes) is a magyar dalok mellett. A lényeg, hogy ez mindennapos rutin legyen, akár 10-15 perc is sokat számít.

2 éves kor körül jön a mesenézés. Magyar mesét magyarul, külföldi mesét külföldiül! Több ismerősöm kérdezte, hogy hogyan fejlődhetne kisgyermeke angolból, és én mindig ezt a módszert javaslom. Először is azért, mert ők még egy mesét ezerszer is meg tudnak nézni, ezáltal könnyebben jegyeznek meg rövid mondatokat is akár. Több kisgyermek nyelvi sikertörténetét hallottam már ezzel a nagyon egyszerű módszerrel. Ezen a ponton a szülők is nyugodtan becsatlakozhatnak. Néhány példa, hogy mit szeretnek a kisgyerekek:

 

Ha nagyon zavaró, hogy nem értik, akkor mindennek van feliratos változata is. Garantálom, hogy a gyermeket az sem fogja zavarni! A testvérem csak angol (és japán) nyelvű sorozatokat néz feliratosan, majd meglepődött, amikor egy amerikai hölggyel találkoztunk, és mindent értett. Sokan azt kifogásolják, hogy nem tudnak egyszerre filmet nézni és olvasni. Ha hagynak időt, akkor a szem nagyon gyorsan hozzászokik, ha pedig az olvasással van probléma, azt érdemes valamilyen módszerrel orvosolni.

Sok városban elérhető a kisgyermekeknek szánt angol foglalkozás, vagy esetleg a két tanítási nyelvű óvoda, vagy iskola is. Aki megteheti és jó a gyermek nyelvérzéke, valamint, ha nem érzi, hogy a két tanítási nyelv extra teher, az írassa be!

öbb kisgyerekes ismerősöm van, aki tanulna valamit, vagy beiratkozna iskolába, hogy képezze magát a GYES alatt. Egy angol nyelvtanfolyam sokat segíthet, hogy régi tudásunkat felelevenítsük, vagy, hogy egy teljesen új nyelvbe vágjunk bele! Ha esetleg van már nyelvvizsga, vagy képezni szeretné magát az ember, akkor az üzleti angol felé is specializálódhat. A lényeg, hogy ne várjunk el a gyermektől olyat, amire mi lusták vagyunk. Ha szeretnénk sikeres felnőttet nevelni, akkor legyünk legalább egy lépéssel a gyermek előtt.

Kép: [forrás]

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvtanulas-otthonrol.blog.hu/api/trackback/id/tr8214724919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tutimagantanar · https://tutimagantanar.hu 2024.03.11. 11:43:14

Angoltanárt keresel?
Nézz szét a TUTI magántanár-közvetítőn:
tutimagantanar.hu/angoltanar/

Egyszerű, gyors, ingyenes tanárkeresés regisztráció nélkül.

Angol magántanár vagy?
Regisztrálj a honlapon és találj tanítványokat Te is:
www.tutimagantanar.hu
süti beállítások módosítása