Nyelvtanulás otthonról

Az Inside Word nyelviskola blogja

Sorozatok, amelyekkel jól lehet nyelvet tanulni

2019. október 17. 09:31 - Zoli530

Sokan szeretnénk tökéletesen érteni az angol nyelvet, és ehhez elengedhetetlen, hogy valami extrát is hozzá adjunk. Ezt a legjobb szórakozva elérni, ráadásul a megoldást a képernyő előtt is megtalálhatjuk. A filmek, illetve a sorozatok nézése az egyik legjobb módszer: nem csak a hallás utáni szövegértés készségét fejleszti, hanem általános képességeinket is.

Filmek vagy sorozatok?

Természetesen a filmnézés is jó módszer, viszont a sorozatok követése talán még egy fokkal jobb. Hogy miért?

Mert a sorozatok általában egy műfaj köré épülnek, így az ahhoz tartozó szószedet újra és újra megjelenik. Rengeteg különböző zsánerű és témájú sorozat létezik, például akcióorientáltak, egészségügyi/baleseti témájúak, igazságszolgáltatással foglalkozó krimik, kalandos-szerelmes-kosztümös darabok vagy sci-fik. Ezekben sok-sok részen keresztül hallhatjuk a tematikus kifejezéseket. Erre szükség is van, mert az emberek többsége nem képes megjegyezni elsőre egy-egy szót vagy kifejezést, mondatot. Jó eséllyel hét alkalom kell hozzá, főleg akkor, ha azokat nem tudja mihez kötni. Segítséget jelenthet az is, hogy a sorozatok karaktereinek saját, rájuk jellemző fordulatai vannak.

A sorozatok további előnye, hogy a narratíva viszi magával a nézőt. Az évadokon, vagy akár komplett sorozatokon átívelő szálak hozzájárulnak ahhoz, hogy a néző vissza-visszatérjen a képernyő elé. Ez egy tanulónak előnyére válhat, hiszen további motivációt kap a tanulás mellé.

 

Amerikai vagy angol sorozat?

Mindkettő!

Elsősorban azért, mert az amerikai sorozatok vannak többen, és eleinte egyszerűbb lehet a megértés. Általában nagyon tisztán és kezdő-haladó szinten is megérthető nyelvtannal beszélnek a szereplők. Az "angol - angol" sorozatok viszont sokszor hosszabb, de gyönyörűbb mondatokat adnak, valamint a klasszikus kifejezések és akcentusok is ezüst tálcán érkeznek.

Nézzünk néhány sorozatot, amelyek segíthetik a nyelvtanulást!

Én már évek óta tanultam az angolt, amikor elkezdtem sorozatokat nézni. Az első sorozataim mesék voltak. Ha akad egy kisebb gyermek a közelben, akkor máris megvan a tökéletes közös program. Mi főleg brit meséket néztünk felirat nélkül, például: Thomas and the Tank Engine, Peppa Pig, Fifi and the Flowertots. A mesék azért hasznosak, mert a szereplők általában azt mondják, amit éppen csinálnak, és még felirat sem kell az események megértéséhez. Jellemzők az egyszerű, rövid mondatok.

A gyermekek nyelvoktatásáról ebben a cikkben is szó esik.

 

Élőszereplős sorozatok, amelyeket ajánlok

How I Met Your Mother / Így jártam anyátokkal: Lehengerlő amerikai vígjáték öt összetartó barát magánéleti bonyodalmairól. Persze imádják szivatni egymást és a körülöttük lévőket is. Kilenc évadon keresztül szórakoztatnak minket Manhattan utcáin. Zseniális alkotás!

EastEnders: Az angol Barátok közt, a BBC-n néztem sokáig magyar felirattal. Remek lehetőség a cockney akcentus megértéséhez (angol munkásosztály). Gyakorlatilag bárhol be lehet csatlakozni, ha csak egy időre is…

Downton Abbey: Egy vérbeli angol mestermű. Nem csak a nyelvet, hanem az egész klasszikus angol hierarchiát meg lehet belőle érteni, egy igazi gyöngyszem. Alapvetően dráma, viszont hihetetlenül relaxáló is egyben. Imádtam.



The Handmaid's Tale /A szolgálólány meséje: Utópisztikus amerikai sorozat egy olyan világról, ahol már nagyon kevés gyermek születik. Brutális jelenetek, könnyen megjegyezhető mondatok.

A legjobb módszer az, ha nem csak angol nyelven, hanem angol felirattal nézed a sorozatokat. A magyar nyelv kizárása először talán zavaró lehet, azonban a nyelvtanulás nem csak a "beszédről" vagy a "megértésről" szól, hanem az idegen nyelven való folyamatos gondolkodásról. Ha kizárod az anyanyelvedet, kényszeríted magad arra, hogy jobban figyelj az idegen nyelv összefüggéseire. Ezzel a módszerrel idővel eljuthatsz addig, amikor a felirat beállítására sem lesz szükséged.

Felirat nélkül nehéznek találtam a Big Bang Theory és Yellowstone sorozatokat is. Az előbbiben rengeteg volt a tudományos kifejezés, utóbbiban a használt tájszólás bizonyult soknak.

 

Hogyan érhetőek el?

Ha valakinek van HBO és HBO Go, vagy Netflix elérhetősége, ott a sorozatok felirattal is elérhetőek eredeti nyelven. Vannak szolgáltatók, ahol a TV-n keresztül tudunk eredeti nyelvre állni, bár itt sokszor felirat nélkül. A nyelvtanulás kapcsán érdemes a környezetünk véleményét is kikérnünk, rengeteg hasznos gyakorlati tapasztalatot össze lehet szedni így.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvtanulas-otthonrol.blog.hu/api/trackback/id/tr615224214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása