Nyelvtanulás otthonról

Az Inside Word nyelviskola blogja

Ezért hasznos az Oxford egynyelvű angol szótára

2019. szeptember 01. 20:00 - Zoli530

Aki valaha is az angol nyelvtanulás magasabb szintjére szeretne lépni, annak javasolt beruházni egy egynyelvű szótárra. Én 10 éve vásároltam meg Az Oxford Advanced Learner’s Dictionary-t, ami egy vaskos küllemű, színes egynyelvű szótár. Főiskolán alap elvárás volt, hogy rendelkezzünk egy ilyen könyvvel, nem véletlenül! Akkoriban 8000 Ft-ot fizettem érte, ez a 8. kiadás volt. 2015-ben már a 9. kiadás is megjelent, és ennek az ára már 11000 Ft fölé emelkedett. Természetesen rengeteg extrával ellátva! De miért is fontos, hogy rendelkezzünk egy ilyen drága és különleges szótárral?  Megéri-e vajon az árát?

oxford7th1.JPG

Miért jó az egynyelvű szótár?

Az egynyelvű szótár hasznosságát az adja, hogy a keresendő kifejezést az adott nyelven fogja megmagyarázni. A memorizálás és megértés terén is fontos, hogy az adott kifejezés vagy szó a szövegkörnyezetében legyen értelmezve. A szótár segítségével könnyebben érzékelhetjük a hasonló jelentésű szavak közötti árnyalatnyi különbségeket. Ehhez persze el kell hogy érkezzünk egy haladó nyelvi szintre, és nem árt kellőképp motiváltnak lenni!

A klasszikus szótárnál természetesen ez a könyv sokkal több mindent tartalmaz. Angol tanulás kapcsán többek között az alábbi lehetőségeket kínálja még a szótár:

  • Writing skillek erősítése
  • 64 oldalnyi színes képekkel ellátott, témakörökre bontott szószedet
  • A saját egynyelvű szótáramhoz extraként egy interaktív CD-ROM is járt, amin fent van a szószedet, diktálási és íráskészség fejlesztő feladatok is vannak.

Minden újabb kiadás kibővített szószedettel rendelkezik és nagyon sok újonnan született szó is magyarázattal van ellátva. Az angol is folyamatosan fejlődik, új kifejezésekkel bővül.

 

Az angol is fejlődik, bővül

A https://public.oed.com/updates/new-words-list-march-2019/ oldalon az alábbi szavakon túl évekre lebontva is tanulmányozhatjuk a meg nem szűnő nyelvi fejlődés eredményeit.

Lássunk két példát:

  • dragon fruit, n.: “The edible fruit of a pitahaya cactus, esp. of the genus Hylocereus, which has leathery red, pink, or yellow skin with green bracts and red or white…”
  • MacGyver, v.: “transitive. To construct, fix, or modify (something) in an improvised or inventive way, typically by making use of whatever items are at hand; to…”

 

Az Oxford szótár evolúciója

A digitális világ korszakát éljük, és kiadó legyen a talpán, amelyik ezzel lépést tud tartani! A legújabb kiadású szótárak mellé már DVD is jár rengeteg extrával, tehát megéri beszerezni egy ilyet! A helyesírás ellenőrzésére pedig kifejezetten ajánlott. Sokszor a netes és a magazinos cikkek is tele vannak hibákkal, ez a szótár pedig maga a garancia!

Okostelefonos alkalmazás is létezik persze. Az otthontanulás olyannyira támogatott manapság, hogy az angol nyelvtanulónak tényleg csak egy 10-15 percet kell találni a napjában, hogy sikert érjen el.

A kiadó gondozásában már az Oxford Business English Dictionary for Learners of English valamint a Oxford Learner's Pocket Dictionary of Business English is megjelent. Ezeket a könyveket az üzleti angol elkötelezettjeinek ajánlom.

 

Konklúzió

Angol nyelv tanulása otthon és/vagy szervezett körülmények között is történhet. Ehhez manapság lehetőségek tárháza áll rendelkezésünkre. Ki ne szeretne fejlődni az angolban, amikor segítségével egy világ nyílhat ki előttünk?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvtanulas-otthonrol.blog.hu/api/trackback/id/tr3114899866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása