Nyelvtanulás otthonról

Az Inside Word nyelviskola blogja

Üzleti angol nyelvű ebéd szervezése

2019. március 18. 15:43 - Zoli530

Az üzleti élet velejárója, hogy alkalomadtán el kell vinnünk külföldi ügyfeleinket vagy későbbi partnereinket egy ebédre, vagy vacsorára. Ilyenkor az ember zavarban érezheti magát, ha esetleg nincs tapasztalata ezen a téren. Vajon mik lehetnek a sarkallatos pontok? Mire figyeljünk oda?

Ha tudjuk ki lesz, vagy kik lesznek a partnereink, akkor természetesen utánajárhatunk az ízlésüknek a találkozást megelőzően. Ne éljünk a meglepetés erejével, hacsak nem ez a kívánság! A kiszámíthatóság sokszor előny. Hatalmas magyar vendégszeretetünk és a magyar konyháért való rajongás nem mindenkinek tetszhet, ezért menjünk biztosra, legyünk körültekintőek.

Az üzleti angol nyelvű találkozónak nem az étterem a legfontosabb része, de ha nem figyelünk, akkor könnyen kicsúszhat a kezünk közül az irányítás. Abban az esetben, ha több ilyen program is várható, akkor járjuk körbe a környező éttermeket. Bizonyosodjunk meg arról, hogy rendelkeznek angol nyelvű étlappal, angol nyelven jól beszélő pincérrel. Kis utánajárással csakis a saját életünket könnyítjük meg. Így az üzleti találkozó kellemesen folyhat.

Étteremválasztás előtt ajánlhatunk környékbéli jó nevű éttermeket is. Optimális esetben rá tudjuk beszélni az üzleti partnerünket, hogy ha már idáig utazott, akkor próbálja ki az itteni ételeket.

Lássuk, hogy hangzik angolul!

Host: There are some really well-known restaurants in our area. May I recommend you some of them?

Guest: Yeah, sure.

Host: There are a traditional Hungarian restaurant, a Chinese restaurant and an Indian restaurant. Have you ever tried Hungarian cuisine?

Guest: Yes, I have!

A probléma ezen a ponton egyszerűsödik, mert el tudja dönteni mit szeretne.

Guest: No, I haven’t! Can you tell me about Hungarian food?

Upsz! Most nagyon vázlatosan kell megismertetnünk partnerünket a magyar konyha remekeivel.

Host: Yes, of course! Our cuisine is very special. We use paprika powder for many dishes. There are some world-famous recipes, that we are really proud of. For example: Chicken paprika, goulash soup, stew- made from different kinds of meat like beef, lamb or chicken. It’s like Indian curry, but in the Hungarian way. They are very tasty, but to be fair, it is a bit fatty.

Guest: Oh, is it?

Host: If you like, you can try sour cherry soup or the fisherman’s soup. And there are also unforgattably delicious desserts you should try like dobos cake and sponge cake.

Guest: Thank you! I think we should go there.

Alkohol

Természetesen minden „jómagyar” emberben benne lakik a kisördög, ha nemzeti kincsünkről, a pálinkáról esik szó. Valamiért szeretjük látni az őszinte meghőkölést a külföldi vendégeken! Minden alkalommal biztosra mehetünk, hogy olyan fejeket fogunk látni, mint Freddie Mercury-é budapesti látogatása alkalmával, ahol többek között ezt is megörökítették.

Ha barátiasabb a megbeszélés természetesen aperitifnek is ajánlhatjuk, de készítsük fel partnerünket, hogy olyat fog érezni, amit sosem.

Host: Pálinka is a uniqe Hungarian spirit drink, it’s made from different kinds of fruit like plum, peach, pear and so on. It’s very strong, be careful.

Vegetáriánus? Vegán?

Manapság rengeteg féle étkezési szokással találkozhatunk. Vannak a Vegetáriánusok, a Vegánok, Raw vegán-ok és a mindenféle ételallergiával élők. Nyugaton elfogadott tény a vegetáriánus szemlélet, viszont egy igazi magyaros étteremben csupán a rántott gomba, rántott sajt kombinációja szokott a legtöbbször szerepelni, és ez szomorúsággal töltheti el a vendéget. Mindenképpen tájékozódjunk ezekről! Például így:

Do you eat meat?

Do you have any food allergies?

Végszó

Láthatjuk, hogy egy üzleti angol nyelvű étkezés lebonyolítása nem annyira egyszerű, de kellő felkészültséggel biztosan jó benyomást tudunk tenni partnereinkre. Hogy minél gördülékenyebben menjen a kommunikáció, vegyünk pár nyelvi órát gyakorlásképpen, a magabiztosságunk erősítése érdekében.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvtanulas-otthonrol.blog.hu/api/trackback/id/tr1914699072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása